Weer naar school! Yess!

Hoeveel kinderen zijn uitgelaten als ze weer naar school mogen? Zeg nou zelf, kun jij je dat uitgelaten gevoel nog herinneren dat je weer naar school mocht gaan na een heerlijke vakantie. Na een periode dat je eindelijk zelf de regie had over je tijd, dat je mocht doen wat je zelf het liefste deed. Terug in het gareel.

Ik kan het me nog wel herinneren. Ik keek echt niet uit naar een nieuw schooljaar en ik had geen gevoel van “hoera! Ik mag weer!”. Ik had een gevoel van uitzichtloosheid. Van een tergend langzame tijd waar geen einde aan leek te komen. Een schooljaar dat als een eeuwigheid aanvoelde als je er weer aan begon. Natuurlijk was er even de spanning van een nieuw schooljaar, naast wie je nu weer mocht zitten, hoe de klas was, wat er ging gebeuren. Maar al snel was dat gevoel verdwenen en overviel mij letterlijk een gevoel van vertraagde tijd. Een volgende zomervakantie die nog zo lang weer op zich liet wachten. Dat is wat in mijn geheugen gegrift staat.

Kinderen die naar een Sudburyschool gaan ervaren dat heel anders. Zij hebben ieder dag de regie over hun tijd, bepalen iedere dag wat ze het liefste doen, wat hen bezighoudt op dat moment, hoe ze dingen willen aanpakken en met wie. Ik hoor soms zelfs dat zij eigenlijk de vakantie te lang vinden duren. Ze kijken echt uit naar het moment dat de school weer begint. Dit is een school waar ze vrijheid hebben, volledig zelfgestuurd en zelfredzaam zijn, vrienden maken, gesprekken voeren, uitslapen wanneer dat nodig is,  leren omgaan met de consequenties van eigen keuzes. Een school waar ze de tijd hebben om na te denken, om dingen te ontdekken en fouten te maken, de vrijheid hebben om zich te bewegen, te eten, te drinken, te werken zoals ze dat zelf willen, het hele jaar door. Zij zitten elke dag aan het stuur van hun eigen leven. Zij zijn blij dat de school weer begint, omdat ze vrij zijn om hun passies na te streven en zich empowered, gerespecteerd en veilig voelen om zichzelf te zijn. Wie zou daar niet enthousiast van worden?

YOU MIGHT ALSO LIKE